Najkrupniji mrki medved otkriven na Tari i nazvan je Aleksandar

Najkrupnija jedinka mrkog medveda otkrivena je u Nacionalnom parku Tara. Do sada najveći mrki medved otkriven je u okviru projekta Tajni život medveda i obeležen je ogrlicom koja na sebi ima kameru za praćenje.

“Ovaj gorostas je poneo posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste”, rekao je Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara, a piše agencija RINA.

Planina Tara
Šta će medved sam u kafani? Autor: Milena Popović

Medved je dobio ime Aleksandar, po vojskovođi Aleksandru Velikom, težak je čak 246 kilograma i star deset godina.

Projekat Tajni život medveda finansira kopmanija Telekom Srbija, a ima za cilj podizanje svesti o značaju zaštite ugroženih vrsta, kao i očuvanje biološke raznovrsnosti NP Tara.

U NP Tara navode da će osim naučno istraživačkog aspekta, taj projekat na pravi način predstaviti život divljih životinja, popout mrkog medveda. Na taj način se, kako dodaju, razbijaju predrasude u vezi sa tom vrstom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati monitoringa mrkog medveda će omogućiti da se bolje razume uloga medveda u šumskom ekosistemu, jer je on jedan od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti i ima značajnu ulogu u očuvanju prirode.

Naslovna fotografija: Robert F. Tobler, Wikimedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Izvor: daljine.rs

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…