Najjeftiniji gradovi za vikend odmor u Evropi

Putovanje po Evropi moglo bi da se ispostavi mnogo jeftinije u sopstvenoj režiji nego preko agencije, a novo istraživanje upravo skreće pažnju na najbolje “city break” destinacije za one s ograničenim budžetom.

Stručnjaci sajta Money.co.uk ukrstili su nekoliko turistima važnih faktora kako bi otkrili koji evropski gradovi su najpovoljniji za kraće odmore. U obzir su uzeli cene smeštaja preko Airbnb-a po noćenju, najjeftinijeg obroka u najbolje ocenjenom restoranu i čaše vina u kafiću, karte za prevoz i posete najbolje ocenjenoj turističkoj atrakciji. Došli su do prosečne cene gradskog odmora, a Istanbul se ispostavio kao najpristupačnija evropska destinacija sa prosečnom cenom od 82 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbul

U proseku, smeštaj u Istanbulu košta oko 62 evra, a obrok u dobrom restoranu nešto manje od 6 evra. Palatu Dolmabahče, koja je najbolje ocenjena atrakcija u gradu, možete videti za manje od 8 evra, a to uključuje čak i obilazak sa vodičem. Takođe, super avantura bi mogla da bude obilazak grada javnim prevozom  – i to za samo 86 centi, koliko košta celodnevna karta.

Solun

Srebrnu medalju na rang-listi najjeftinijih gradova za turiste poneo je grčki Solun gde je prosečna cena smeštaja preko Airbnb-a nešto više od 75 evra.  Arheološki muzej je omiljena tačka na turističkoj mapi i karta košta oko 8 evra, a autobusom po Solunu možete da se krećete za oko 1.80 evra dnevno. Za ručak u restoranu biće vam potrebno oko 6 evra, ako ćete uz to i čašu vina – spremite još 4 evra.

Berlin

Kratak odmor u Berlinu, parti prestonici Evrope, u proseku će koštati 105,25 evra. Airbnb za jedno noćenje u proseku košta 75,80 evra, ali 24-časovna autobuska karta je znatno skuplja nego u Istanbulu i Solunu – skoro 9 evra, dok je ručak u najbolje ocenjenom restoranu 15.45 evra. Ipak, hit turističke atrakcije možete obići besplatno, zbog čega Berlin zadržava visoku treću poziciju na ovoj listi.

Pročitajte još:

Porto

Porto, drugi najveći grad u Portugalu, na četvrtom mestu s prosečnom cenom odmora od 119 evra, od čega će najveći deo otići na smeštaj – noćenje je u proseku 89 evra. Za kretanje javnim prevozom biće vam potrebno 6.5 evra dnevno, a ako želite da predahnete u nekom kafiću uz čašu belog vina, to će vas koštati oko 3 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napulj

Peti je Napulj, takođe s prosečnom “city break” cenom nižom od 120 evra. Iznajmljivanje smeštaja u proseku je 93 evra, dnevna karta za autobuski prevoz 4.6 evra, najjeftiniji obrok u najboljem restoranu 8.30 evra, a čaša vina oko 3.5 evra.

Pogledajte celu listu najjeftinijih evropskih gradova za turiste:

1. Istanbul, Turska

2. Solun, Grčka

3. Berlin, Nemačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Porto, Portugal

5. Napulj, Italija

6. Atina, Grčka

7. Valensija, Španija

8. Bolonja, Italija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Lisabon, Portuga

10. Antverpen, Belgija

11. Beč, Austrija

12. Brisel, Belgija

13. FIrenca, Italiaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. Milano, Italija

15. Minhen, Nemačka,

16. Rim, Italija

17. Barselona, Španija

18. Stokholm, Švedska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19. Pariz, Francuska

20. Madrid, Španija

Kompletnu listu s prosečnim cenama za gradove pogledajte na sajtu Money.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…