Najjači letnji aduti zemalja u koje Srbi mogu da uđu bez pasoša

I oni kojima je pasoš istekao, a nisu raspoloženi da se “gužvaju” za novi, mogu da planiraju letovanje.

Priča se o tome da ćemo i u Tursku uskoro ići samo s važećom ličnom kartom, a u međuvremenu ržavljani Srbije u neke zemlje iz okruženja mogu da putuju bez pasoša i bilo kojih dodatnih uslova. Srećom, svaka od tih zemalja ima adute za letovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora

Marija Photography / Shutterstock

I ove godine Budva će biti puna srpskih turista u najavi, mada bi nove cene mogle da iznenade – državljanima Srbije je za ulazak dovoljna samo važeća lična karta (za boravak do 30 dana, uz pasoš možete da ostanete i 90).

Foto: Shutterstock

Budva je možda najpopularnija destinacija na crnogorskom primorju i jedna od hit destinacija za letnje partijanje, ali će vam i brojni strani magazini u poslednje vreme radije preporučiti Kotor, kao mesto koje morate posetiti. Za one koji bi da se “isključe” tu je Ada Bojana, sa svojom ogromnom peščanom plažom i nepreglednim morem. Mada, svako od nas verovatno već ima svoje omiljeno mesto u Crnoj Gori, možda i stalne domaćine od kojih iznajmljujemo smeštaj po povoljnim cenama, a pogledajte koliko vam ovog leta treba za all inclusive varijantu.

Albanija

Foto: Shutterstock

Granicu sa Albanijom možete preći s pasošem ili ličnom kartom.

Pročitajte još:

Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban Izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od godinu dana) na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Republiku Albaniju potreban im je pasoš, istaknuto je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. Ukoliko putujete kolima – pogledajte šta vam treba od papira i koliko su putarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski turisti najčešće biraju Drač, Ksamil, Sarandu ili Valonu, saznali smo od Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Bosna i Hercegovina

Foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock

Da BiH ima more, Srbi su “provalili” tek kad je zavladala korona – Neum je u trenutku postao hit letnja destinacija. Zbog toga što se nisu tražili specijalni papiri, što je najbliže more, kao i zbog relativno pristupačnih cena. Mada, ove godine u srcu sezone, Neum je skuplji nego pre.

Severna Makedonija

Foto:shutterstock

Na kraju, tu je i Severna Makedonija, koja možda nema more, ali ima Ohridsko jezero, poznato kao “makedonsko more” koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pročitajte još:

Neke domaće agencije imaju u ponudi i letovanje u Ohridu, a cene desetodnevnih aranžmana su od oko 70 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak do 90 dana u R. Severnoj Makedoniji, a mogu, takođe, ulaziti u R. Severnu Makedoniju sa važećom biometrijskom ličnom kartom. Takođe, nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa SOVID-19, ni PSR test, niti potvrda o preležanoj bolesti.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…