Najezda opasnih meduza u Grčkoj: Odmah izađite iz vode

Ako je primetite, bolje ne rizikujte da vas ubode.

„U grčkim vodama, u Egejskom i Jonskom moru postoji najezda ljubičaste meduze ili Pelagia noctiluca, a stručnjaci krive porast temperature mora, kao i prekomerni ribolov. Ljubičasta meduza je primećena u velikom broju u centralnom i severnom Egejskom moru, u Saronskom zalivu kod Atine, kao i kod nekoliko ostrva u Jonskom moru. Međutim, problem nije samo grčki, jer pogađa celo Sredozemno more“, piše Keep Talking Greece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičasta meduza ima roze-ljubičastu boju kada je odrasla, a narandžasto-smeđu kada je mlada, maksimalni prečnik koji može dostići je 10 cm, ali njeni pipci mogu narasti i nekoliko metara u dužinu.

Ako je primetite, preporučuje se da ne rizikujete kupanje u moru i da obavezno imate sa sobom neku antihistaminsku kremu ili kortizonsku mast koju možete nabaviti u bilo kojoj apoteci. Jer u pitanju je jedna od najopasnijih vrsta na Mediteranu zbog jakog neurotoksina koji ima, a koji se prenosi ubodom.

Gde je u Grčkoj primećena ljubičasta meduza

Prema Izveštaju o meduzama od 24. maja 2022. koji je urađen u sklopu projekta praćenja meduza u Grčkoj, “Zakintos, Paksos, Antipaksos, Kefalonija, zaliv Amvrakikos i Krf već su zabeleženi kao mesta gde su se pojavile ljubičaste meduze”. “U narednim danima i nedeljama problem će i tamo početi da se intenzivira”, dodaje se u izveštaju.

Pročitajte još:

Epaminondas Kristu, vođa istraživanja na Okeanografskom institutu Helenskog centra za istraživanje mora, rekao je da „postojanost ljubičaste meduze u grčkim vodama ukazuje na to da u Egejskom moru možda postoji gnezdilište“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Porast temperature mora povećava njegovu stopu reprodukcije. S druge strane, smanjenje broja pelagičnih riba, koje se njima hrane, daje meduzama prostor da se šire. Isti je slučaj i sa opadanjem broja kornjača, koje su njihov glavni neprijatelj“, naglasio je Kristu.

Simptomi uboda ljubičaste meduze i prva pomoć

Grčka info prenosi spisak simptoma koji su prijavljivani nakon uboda:

bol kao opekotina, žarenje;

intenzivno crvenilo kože;

mučnina;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

pad pritiska;

tahikardija;

glavobolja;

povraćanje;

dijareja;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

spazam bronhija;

kratak dah.

Pročitajte još:

U slučaju retkih sistemskih simptoma kao što su hipotenzija, promuklost, generalizovani angioedem – ekstenzivni urtikarijalni osip, poremećaji komunikacije i svesti, povraćanje, potrebna je hitna hospitalizacija pacijenta, a G. Taklis, morski biolog, dao je uputstva za prvu pomoć nakon uboda ljubičaste meduze kako bi se smanjio intenzitet i trajanje bola:

Izađite iz mora. Isperite opekotinu većom količinom morske vode. Uklonite ostatke meduze pincetom ili kreditnom karticom – ne dodirujte rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može pomoći obloga od leda, lekovi protiv bolova i kortizonska krema, a ako su simptomi nakon ujeda ljubičaste meduze intenzivniji ili uporniji, onda je neophodno potražiti pomoć u obližnjoj apoteci ili ambulanti.

***

Bonus video: Podvodni vojni muzej na dnu Crvenog mora

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…