Na letovanje s ljubimcem: Šta vam sve treba i koliko košta

Planirali ste da povedete na more i svog ljubimca? Imate malo posla i bolje što pre da se organizujete.

Neke stvari znate u startu. Treba da proverite da li u smeštaju u kojem planirate da odsednete primaju ljubimce i pod kojim uslovima, a pametno je i da se informišete da li su i koje plaže u blizini „pet frendli“. Ukoliko ne idete sopstvenim prevozom, potrebno je da vidite kako ćete putovati s psom, jer postoje različita pravila za vozove, autobuse i avione, a posebno važno je da ispunite sve uslove koji su mu potrebni da bi ga primili u zemlju u koju putujete. Za sve to biće vam potrebno malo vremena i cimanja, ali je i priličan trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo redom.

Papiri za ulazak vašeg ljubimca u drugu zemlju

Validan pasoš je tek početak spiska dokumentacije koja je potrebna za prelazak psa (ili mačke) preko granice i pametno bi bilo da o tome razmišljate nekoliko meseci unapred. Za zemlje članice EU važi sledeći uslovi koji se moraju ispuniti:

1.kućni ljubimci moraju da poseduju svoj pasoš za kućne ljubimce (izdaje ga veterinar nakon čipovanja i vakcinacije);

2.kućni ljubimci moraju biti trajno obeleženi mikročipom koji ispunjava ISO standard 11784 i 11785;

3.kućni ljubimci moraju biti vakcinisani ili revakcinisani protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom (kao dokaz da su životinje vakcinisane vlasnici moraju priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji – pasoš);

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4.vlasnici kućnih ljubimaca moraju priložiti na uvid potvrdu o zdrastvenom stanju životinje izdatu od strane veterinara najkasnije 48 sati pre putovanja – dakle 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete potvrdu kojom garantuje da vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.

5.vlasnici kućnih ljubimaca moraju priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije, o urađenom laboratorijskom pregledu uzorka seruma kućnih ljubimaca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila FAVN (Flourescent Antibody Virus Neutralisation), i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml. Krv kućnih ljubimaca se može uzeti za potrebe laboratoriskog ispitivanja najranije 30 dana posle vakcinacije, s tim što se testiranje seruma krvi ne mora ponavljati za životinje koje su posle prethodne titracije bile redovno revakcinisane u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.

Pročitajte još:

6.vlasnici kućnih ljubimaca moraju posedovati veterinarski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije, koji se može izdati isključivo pod uslovom da je prošlo najmanje 3 meseca od slanja uzorka krvi na serološko ispitivanje titra na besnilo; takođe, sertifikat se izdaje nakon pružanja na uvid dokaza da su svi prethodni uslovi zadovoljeni. Dakle minimum tri meseca pre planiranog puta treba da krenete u ovu akciju.

Svaka zemlja članica EU ima i nacionalne Pravilnike, pa na primer, ako ste planirali u Maltu, obavezan je tretman protiv Echinococcus za pse i to između 24 i 120 sati pre puta. S druge strane, veterinarski zdrastveni sertifikat, kako je istaknuto u obaveštenju Uprave za veterinu, nije neophodan za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, spremite se na ozbiljniji trošak.

Prema cenovniku usluga Veterine Beograd, vakcinacija pasa (i mačaka) protiv besnila je 1.200 dinara, potvrda o zdravstvenom stanju takođe 1.200 dinara, analiza krvi za titar antitela kod besnila 11.000 dinara, a veterinarski sertifikat 7.700 dinara.

Vaš pas u avionu, vozu, busu

Ukoliko idete na more svojim kolima, nemate problem, međutim, ako putujete avionom, vozom ili busom, trebalo bi unapred da se raspitate o uslovima pod kojim vaš pas može da ide s vama. Ako uopšte može, neki prevoznici uopšte ne dozvoljavaju životinje na svojim turama.

Prilikom rezervacije i kupovine karata za morate da naglasite da će sa vama putovati i kućni ljubimac, u avionima je broj kućnih ljubimaca ograničen i njihov prevoz mora biti potvrđen od strane avio kompanije pre početka putovanja. Ukoliko transporter i životinja zajedno nisu teži od 8 kg, biće smešteni ispod sedišta ispred vas tokom leta. Dozvoljena je jedna nosiljka po putniku, a tu je i čitav niz uputstava o tome kakva ona treba da bude – mora da ima mrežasto platno za ventilaciju, da bude adekvatno obezbeđena od otvaranja i potpuno zaštićena od potencijalnog curenja tečnosti i otpada, glava i ostali delovi tela životinje ne smeju da vire iz nosiljke u toku bilo koje faze putovanja…

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko težina nosiljke i vašeg ljubimca u njoj prelazi 8 kg, ponekad postoji posebno pripremljeno mesto u prtljažniku aviona, s tim što neke avio kompanije ni nemaju tu opciju. Ima i onih koje uopšte ne primaju životinje na svoje letove, pa ćete u tom slučaju morati da tražite alternativu.

Za voz je uobičajeno pravila da ukoliko imate malog psa čija je visina do 30 cm, u transporteru ga držite u krilu ili ispred sedišta, ali je za putovanje potreban i pristanak svih saputnika iz kupea. Za većeg psa je predviđeno da bude smešten u službena kola, kojih je, nažalost, veoma malo u upotrebi. Takođe, računajte i na to da ćete i za svog ljubimca morati da platite kartu, tačnije 50 odsto regularne cene vozne karte.

Na kraju, opcija je i autobus, za koji će vašem ljubimcu takođe biti potrebna karta, ako ga puste. O prevozu psa “pregovarate” s konkretnom kompanijom, a vozač ima slobodu da mu, ako proceni da će remetiti putovanje, ne dozvoli ulazak.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…