Mlađi brat Velikog Brijuna: Novo omiljeno ostrvo u Hrvatskoj

Osrtvce smešteno tik do svog „velikog brata“ do sada je bio nedostupan široj javnosti, a znali smo ga po poznatoj tvrđavi Fort Brioni Minor…

Kada spominjemo Nacionali park Brijuni, pred očima nam šeću zebre i slonica Lanka, papagaj Koki krešti i psuje, a kada čujemo koliko košta vožnja u Titovom Cadillacu – padamo u nesvest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva ova čuda smeštena su na jednom od 14 brijunskih ostrva, tzv. Velikom Brijunu.

Brioni Foto: Shutterstock

No, ove sezone stižu vesele vesti: uređen je i tzv. Mali Brijun! Ostrvce smešteno tik do svog „velikog brata“ do sada je bio nedostupan široj javnosti, a znali smo ga po poznatoj utvrdi Fort Brioni Minor koju je krajem 19. veka izgradila austro-ugarska vlast.

Danas se ovde odvijaju predstave Pozorišta Ulysses koje su utemeljili glumac i reditelj Rade Šerbedžija te dramatičar Borislav Vujčić.

*

pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući EU projektu Novo ruho Brijuna, stare građevine poput napuštenih vojnih objekata tako postaju spavaonice za posetioce.

Od posetioca, naglasak je na učenicima i studentima koji će ovde dolaziti na školu u prirodi, te naučnicima poput biologa, šumara i zoologa jer će ovde biti i mnoštvo edukativnih programa te predavanja i konferencija.

Do ostrvceta će se stizati katamaranom, a posetioce će ovde dočekati info punkt i edukativna šetnica. A s obzirom na lepotu tvrđave koju smo do sad gledali samo s obala preko puta, za pretpostaviti je da bi se ovde mogao razviti i vojno-istorijski turizam.

Uglavnom, sve sluti na to da je ovo samo početak jedne dobre priče, piše PunKufer.

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus video: Glamurozno kampovanje Glamping

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…