Mesta u Grčkoj na kojima su najopasniji talasi

Budite oprezni ovog leta.

Talasi su predivna prirodna pojava, sastavni deo mora i nekada nas igra na njima čini da se ponovo osećamo kao deca. Ipak, ne smemo ih potcenjivati i moramo razlikovati one bezazlene od onih koji mogu dovesti do povreda ili nečeg mnogo goreg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je važno skrenuti pažnju na to da se svake godine usled velikih talasa i jakih morskih struja u nekim od grčkih letovališta dogodi nekoliko utapanja (davljenja), kako naših tako i stranih turista.

Foto: Gary Dyson / Alamy / Alamy / Profimedia

Iz tog razloga budite posebno pažljivi, poštujte preporuke spasilaca da se ne ulazi u more i povedite računa naročito ukoliko imate decu.

To upozorenje se ne odnosi samo na neiskusne već i na one druge, iskusne plivače.

Takođe se odnosi na letovališta i plaže na kojima talasi često imaju veći intenzitet, a to su: Paradise plaža na Tasosu, Sarti na Sitoniji, Porto Katsaki plaža na Lefkadi i Mirtos plaža na Kefaloniji, koja je poznata po svojim jakim strujama.

Foto: Life on white / Alamy / Alamy / Profimedia

Na tim plažama kupači često znaju da se opuste jer velike talase posmatraju isključivo kao atrakciju, a ne i kao potencijalnu opasnost, prenosi grckainfo.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turista Goran Terzić je preneo svoje iskustvo od prošlog avgusta.

„Veliki pozdrav, želeo bih nešto da podelim sa vama. Naime, juče na plaži Porto Katsiki ovde na Lefkadi, gde sam bio sa svojom devojkom, zbog velikih talasa i moje nepažnje, u deliću sekunde me talas poklopio i toliko samleo da sam mislio da će mi polomiti i kičmu i vrat!

Nekim čudom i pukom srećom da na dnu nije bilo baš krupno kamenje, prošao sam samo sa rasekotinom na čelu koju sam morao da idem da saniram u bolnicu u Lefkasu. Kada sam stigao u bolnicu, naišao sam na još naših državljana koji su takođe imali razne povrede od jučerašnjih velikih talasa ovde na ostrvu!

Moram da napomenem da, iako sam imao zdravstveno osiguranje (nikada ne polazite na put bez zdravstvenog osiguranja), u bolnici mi uopšte nisu tražili čak ni pasoš, a niko mi nije ni pomenuo osiguranje, samo me je doktor pitao odakle dolazim i kada sam rekao da sam iz Srbije, čovek je non-stop dok me je ušivao ponavljao „Braća Srbi, braća Srbi“…

Iskreno, u onom bunilu srce mi je bilo puno jer definitivno ovde u Grčkoj Srbi su jako poštovani i voljeni. Ponavljam ipak nikada nigde ne putujte bez osiguranja, jer ne znate šta može da se desi!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju ostrvca Lihadonisi na ostrvu Evija, Sonja A. je napisala:

„Sve više ima turista na Eviji. Upozorenje onima koji sami obilaze vulkanska ostrva – Lihadonisi. Postoji uređena i najposećenija plaža na kojoj nema talasa i more je plitko. Ali na 20-ak metara od obale postoje opasne struje koje vas vuku velikom brzinom od obale. Uprkos upozorenjima koje turisti dobijaju prilikom prevoza brodićima do ostrva, redovna je scena gde momci iz kafea trče do čamca kojim prilaze do izbezumljenih plivača i spasavaju ih.“

Vladislav Vesović je u komentaru na taj tekst napisao upozorenje koje je vrlo važno.

„Porto Kaciki na Lefkadi, pre tri godine jedva smo spasli drugara koga su odvukli talasi. Deo plaže gde vire tri stene iz vode. Preporuka moja je da ne ulazite uopšte u vodu ako su veliki talasi. Niko neće ni pokušati da vam pomogne. Od 300 ljudi na plaži imali smo sreću da je nama dvojici pomogao jedan Grk i da su na obali bili momci sa Više medicinske u Zemunu koji su mu dali prvu pomoć. Hitna pomoć ne može ni da se spusti dole, tako da oprezno samo.“

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…