Mesta sa najčistijim morem u Crnoj Gori

Programom je obuhvaćeno praćenje dva obavezna mikrobiološka parametara – bakterije ešerihija koli i intestinalne enterokoke.

U prošlom izveštaju ispostavilo se da je kvalitet vode na nekim kupalištima van propisanih granica, a sada se ispostavilo da je od 110 uzorkovanih lokacija na crnogorskom primorju, morska voda odličnog kvaliteta na 94,5 odsto, dobrog na 3,6 odsto, a zadovoljavajućeg kvaliteta na 1,8 odsto lokacija. To su rezultati analize kvaliteta morske vode koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 19. do 22. jula, saopštili su iz JP Morsko dobro, a prenosi Boka News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju”, piše u saopštenju.

Pročitajte još:

Morska voda se u Ulcinju analizira na 18 lokacija, i na svim je bila odličnog kvaliteta, kao i na svih 15 lokacija u Baru.

“Dok je u Budvi na 31 lokaciji voda bila odličnog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, na 8 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na 1 lokaciji voda bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru od ukupno 15 lokacija, voda bila odličnog kvaliteta na njih 14, dok je na 1 kupalištu voda bila dobrog kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 18 ona bila odličnog, na 2 dobrog kvaliteta i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta”, kazali su iz Morskog dobra.

Dodaju da je u skladu sa propisima i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, Programom obuhvaćeno praćenje dva obavezna mikrobiološka parametara – bakterije ešerihija koli i intestinalne enterokoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Bonus video: Korčula – biser Jadrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…