Letovalište koje zauzimanje mesta ostavljanjem peškira kažnjava sa 30 evra

Španija je uvela nova pravila s ciljem da regulišu ponašanje turista.

U pokušaju da suzbiju bahato ponašanje turista, mnoga španska letovališta uvela su novčane kazne za uriniranje u more, nenošenje majice na ulici i pušenje na plaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uriniranje u moru – kazna 748 evra

Zakonodavci u Vigu, gradu u regionu Galicije, rekli su da će svako koga uhvate vrši nuždu „u moru ili na plaži“ biti primoran da plati kaznu.

Gradsko veće je javno mokrenje označilo kao ‘manji prekršaj’ i ‘kršenje higijenskih i sanitarnih propisa’. Gradski zvaničnici planiraju da postave javne toalete na plažama tokom glavne sezone.

Foto: Shutterstock

Zauzimanje mesta ostavljanjem peškira – kazna 30 evra

Posetioci plaža Španije, koji pokušavaju da rezervišu mesto peškirom, takođe će biti kažnjeni prema podzakonskim aktima koji su stupili na snagu 18. jula.

Godine 2015. letovalište Kosta del Sol uvelo kazne od 30 evra za ljude koji ostavljaju peškire na ležaljkama da bi dobili najbolja mesta. Zvaničnici će oduzimati stvari koje su ostavljene.

Šetanje bez majice – kazna 290 evra

Šetnja ulicom samo u kupaćem kostimu mogla bi vas koštati 290 evra nekim delovima Španije. Muškarci koji šetaju bez majici ili žene koje nose samo bikinije rizikuju veliku kaznu, koja se navodno već naplaćuje u Barseloni i Majorci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe, u restoranima duž Plaja de Palme, turistima u fudbalskim dresovima neće biti dozvoljen ulaz.

banje mađarska
Foto: Shutterstock

Tuširanje s sapunom – kazna 720 evra

Čak i tuširanje na plaži može da vam opustoši novčanik. Ako vas uhvate da perete morsku vodu sa svoje kose i kože sapunom ili šamponom na bilo kom tušu na plaži, mogli biste biti kažnjeni do 720 evra.

To je zato što su hemikalije u ovim proizvodima štetne za morski život.

Spavanje na plaži – kazna 1.500 evra

Iako je možda primamljivo da prespavate noć ispijajući piće na plaži, možda će vas probuditi neko ko vam uruči kaznu od 1.500 evra. Područja poput Valensije potpuno su zabranila ljudima da to rade.

Takođe, ako idete goli na nenudističku plažu, očekujete da ćete biti kažnjeni do 750 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Spanija plaza
Foto:Zlatne poluge Foto:Shutterstock

Pušenje na plaži – kazna 30 evra

Plaže i zone bez pušenja uključuju lokacije u Galiciji, Mursiji, Kataloniji, Andaluziji, Asturiji, Kanarskim ostrvima i Balearskim ostrvima. Ako vas zateknu da pušite na plaži, bićete kažnjeni sa 30 evra.

Pročitajte još:

Gradsko veće Barselone kaže da je pilot program prošle godine značajno smanjio broj pušača na plaži i opušaka u pesku.

Zabrane alkohola

Balearska ostrva donela su zakone koji ograničavaju broj besplatnih pića na all-inclusive aranžmanima, kao i razna ograničenja na kupovinu alkohola.

Zakon kaže da ljudi koji imaju all inclusive aranžmane mogu da piju samo šest pića dnevno – tri za ručak i tri za večeru. Takođe zabranjuje happy hour u kafićima, akcije dva pića po ceni jednog i prodaju alkohola u radnjama od 21.30 do 8.00 časova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Bonus video: Vućić o teškoj zimi, letovanju i toploj vodi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…