Kolima u Grčku: Koliko vam sad treba za putarinu

Ukoliko ste planirali u Grčku da idete automobilom, proverite koliko je novca potrebno da izdvojite za putarinu.

Portal Grčkainfo.com objavio je detaljan vodič kroz cene putarina do Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cene putarina u Srbiji

Za putnike koji idu preko S. Makedonije, putarina za putničke automobile od Subotice do Preševa je 2.120 dinara, od Novog Sada do Preševa je 1.720, od Beograda do Preševa je 1.490, a od Niša do Preševa je između 500 i 650 dinara (zavisno od izlaza na autoput iz Niša).

Cene putarina u Srbiji do Dimitrovgrada, za turiste koji za Grčku putuju preko Bugarske, su za putničke automobile od Subotice do Dimitrovgrada 1.950, od Novog Sada 1.550, od Beograda 1.310, a od Niša do Dimitrovgrada vozači će putarinu plaćati između 390 i 440 dinara (zavisno od izlaza na autoput iz Niša).

Cene putarina u Makedoniji

U Makedoniji putarinu ćete platiti na 5 naplatnih rampi.

Prva naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 evra

Druga naplatna rampa: 80 MKD ili 2 evra

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća naplatna rampa: 60 MKD ili 1.5 evra

Četvrta naplatna rampa: 80 MKD ili 1.5 evra

Peta naplatna rampa: 100 MKD ili 2 evra

“Savetujemo da u menjačnici na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Makedoniju promenite 15 evra za koje ćete dobiti oko 925 MKD što je dovoljno za plaćanje putarine u oba pravca. Ukoliko plaćate putarinu na punktovima u evra koštaće vas malo više: 17 evra za oba pravca. Putarinu kroz Makedoniju takođe možete platiti i platnim karticama – po povoljnom kursu i bez provizije”, navodi Grčka info.

Cene putarine u Grčkoj

Čim preko prelaza Evzoni uđete u Grčku na oko 500 metara od granice naići ćete na prvu naplatnu rampu u Grčkoj na kojoj putarina za motorna vozila iznosi 1.80€ (jedan pravac).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naplatnoj rampi kod obilaznice u Solunu (opština Oreokastro) cena putarine za automobile iznosi 0,50 evra, za motocikle 0,30 evra, za vozila sa ili bez prikolice i visine veće od 2,70 metara 1 evra, a za vozila sa ili bez prikolice visine preko 2,70 metara 1,50 evra.

Putarinu kod Asprovalte vozači sada plaćaju 0,60 evra za motocikle, 0,90 evra za automobile i 2,30 – 3,20 evra za velika vozila.

Naplata putarine od Soluna do Halkidikija ne postoji.

Od Soluna do Atine postoji 11 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 31,35 evra

Lefkada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od graničnog prelaza Evzoni do Lefkade udaljenost je 415km i put automobilom traje oko 4h 50 minuta. Od Evzonija do Lefkade postoji 8 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 14.65 evra.

Tasos

Od graničnog prelaza Evzoni do ostrva Tasos udaljenost je 258 km i put automobilom traje oko 3h. Od Evzonija do Tasosa postoji 5 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 7,40 evra.

Parga

Od graničnog prelaza Evzoni do Parge udaljenost je 386 km i put automobilom traje oko 3 h 55 minuta. Od Evzonija do Parge postoji 7 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 10,60 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krf

Od graničnog prelaza Evzoni do ostrva Krf udaljenost je 367 km i put automobilom traje oko 4h 10 minuta. Od Evzonija do Krfa postoji 7 naplatnih rampi, a ukupna putarina iznosi 10,60 evra.

Cena vinjeta kroz Bugarsku

Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama već je neophodno da kupite vinjetu, a to možete uraditi u blizini graničnog prelaza na kiosku sa jasno istaknutim natpisom.

Pročitajte još:

Za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i e-vinjetu (elektronsku vinjetu) online putem linka ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL. E-vinjete se kupuju po istoj ceni kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači ne moraju da se zaustavljaju da bi kupili vinjetu i da je lepe na staklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cene vinjeta za put kroz Bugarsku iznose:

• važnost tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) – 10 leva (5 evra)

• važnost 7 dana – 15 leva (8 evra)

• važnost 30 dana – 30 leva (16 evra)

• važnost 3 meseca – 54 leva (28 evra)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

• ​važnost 12 meseci – 97 leva (50 evra)

Ove cene su podložne promenama, ali one obično nisu velike. Kazna za neplaćanje putarine kupovinom vinjete iznosi 50 evra.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…