Ko se to već kupa na crnogorskim plažama

Prolećni raspust, uskršnji i prvomajski praznici, omogućili su građanima Srbije, ali i našim komšijama iz svih zemalja regiona, rani odlazak na more ove godine. Pogled na crnogorske plaže mogao bi doduše da zavara, pa bismo pomislili da je u pitanju letnji, a ne prolećni odmor, jer spoljna temperatura, koja je oko 25, do 27 stepeni celzijusa, a more je na samo 15 stepeni proteklih dana, nije smetala najhrabrijima, da skoče u talase.

Najveći broj turista tokom praznika, na crnogorskoj obali, stigli su iz Srbije, ali na plažama se osim srpskog, uglavnom čuje ruski jezik. Ima Ukrajinaca, pobeglih od užasa rata, koji su se na nekoliko meseci preselili u gradove na jadranskoj obali, ali i Rusa, koji već godinama dolaze u Crnu Goru u ovom periodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne smeta nam hladnoća, kupali smo se nekoliko puta i u martu, a jednom čak i u februaru. Važno je da se dobro osušite kad izađete iz vode, da se presvučete i ugrejete, a hladno more je zdravo, iako možda tako ne deluje. Sad je napolju toplo i baš prija kupanje“ kaže Jurij Šebojev (40), koji je u Budvu došao iz Moskve na odmor, još 2018. godine, i ostao da živi u Crnoj Gori, gde se potom i oženio, i otvorio firmu.

Kad u moru, meštani iz primorskih gradova, ugledaju kupače pre maja meseca, komentar je uvek isti: “Ma to su Rusi, njima zima ne smeta“, i to nije daleko od istine. Međutim ima i meštana, ali i turista iz Srbije, koje privlači hladno i kristalno čisto more.

Foto: Ana Marković

„Imam kuću u Reževićima, to je blizu Petrovca, i svake godine dolazimo oko Uskrsa ili Prvog maja da je sredimo, jer prijatelji i članovi porodice, na smenu, od maja pa do oktobra, letuju ovde. Ne propuštam priliku da se okupam u moru na proleće, jer sad je voda najčistija, ali jeste ledena. Ipak, ne smeta jer se odmah presvučem i utoplim, a sunce je već dovoljno jako da ugreje i nas koji se ne plašimo prehlade“, uz osmeh priča Jovana Berić (36), iz Beograda, koja je na kratkom odmoru sa porodicom.

Pročitajte još:

Deci, kaže, ledeno more, najmanje smeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Oni kao da ne osećaju hladnoću. Napolju vam je vruće i more mami, ipak kad uskočite u vodu, kao da vas noževi bodu sa svih strana u prvih nekoliko sekundi, ali onda se telo adaptira na nisku temperaturu. Deca su nam još mala, imaju šest i osam godina, ali bez problema se kupaju, plivaju, zaranjaju glavu, kao da je vreli avgust, i nikad se ne prehlade, a u aprilu su se u moru kupali od svoje treće godine“, kaže Jovana.

Foto: Ana Marković

Plivanje u oktobru, pričaju meštani, mnogo je prijatnije nego pre sezone, u aprilu i maju, jer je more tada još hladno.

Pročitajte još:

„Na jesen, međutim, čak i ako je napolju niža temperatura, nema sunca, može čak i kiša da pada, more je zadržalo toplotu, jer se tokom celog leta voda grejala. Tako da nije ništa neuobičajeno videti meštane koji se kupaju krajem oktobra, čak se dešavalo da i u novembru poneko zapliva. Ipak, sad, u aprilu, još je led, ali komšijama iz Srbije kao da to manje smeta, dok je za Ruse, pa i Ukrajince, kupanje u aprilu isto kao u julu i avgustu, za njih nema razlike. Ne znam od čega su ti ljudi napravljeni, ali kad ih vidim kako se brčkaju u vodi, koja ne prelazi 12 ili maksimum 15 stepeni, meni se noge odseku“, kroz smeh priča Milivoje Đurović, lokalni ribar, koji živi u selu u blizini Budve.

Foto: Ana Marković

Za sve koji vole vansezonsko kupanje u moru, ostalo je još dovoljno vremena da uživaju, a svakako od maja, morska voda je sve toplija. U međuvremenu, mnogi ovih dana biraju crnogorske plaže za drugačiju vrstu uživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Ana Marković

*

Foto: Ana Marković

*

Foto: Ana Marković

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…