Kako do besplatne zdravstvene zaštite na letovanju u inostranstvu

Važna pogodnost za mirniji odmor.

Mnogi možda ne znaju, ali dok privremeno boravimo u inostranstvu, recimo, na letovanju, možemo da dobijemo besplatnu zdravstvenu zaštitu. Ova pogodnost može dosta da znači u slučaju da zatreba, s tim što je prate određeni uslovi i procedure koje treba ispuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, osigurana lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu (turistički boravak), imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

Republika Srbija ima zaključene sporazume o socijalnom osiguranju sa pojedinim zemljama o korišćenju te zdravstvene zaštite. To su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija, Italija, Bugarska, Austrija, Poljska, Belgija, Rumunija, Slovačka, Francuska, Velika Britanija, Holandija, Luksemburg, Mađarska, Češka, Slovenija, Nemačka, Turska, Švajcarska.

Da biste ostvarili pravo u tim zemljama, potrebno je da pre polaska na put pribavite dvojezični obrazac (osim Poljske i Velike Britanije – za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava).

Pritom, u zemljama sa kojima Republika Srbija nema zaključen sporazum potrebno je pre polaska na put pribaviti potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu – obrazac 03-12.

Procedura izdavanja potvrde, odnosno odgovarajućeg dvojezičnog obrasca, besplatna je, a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog  fonda za zdravstveno osiguranje (koja je izdala karticu zdravstvenog osiguranja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak izdavanja

Dvojezični obrazac, tj. potvrdu  izdaje nadležna filijala RFZO, a na osnovu nalaza i  mišljenja lekarske komisije da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući i druge zdravstvene usluge.

Pročitajte još:

Potrebnu dokumentaciju (nalaz i mišljenje izabranog lekara i važeću karticu zdravstvenog osiguranja) osigurano lice podnosi lično lekarskoj komisiji nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Obrazac potvrde o zdravstvenom stanju koji popunjava izabrani lekar možete preuzeti na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Potvrda se izdaje najduže za period do 90 dana od dana izdavanja, a izdavanje se obezbeđuje iz  sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju potrebe za medicinskom pomoći u zemlji sa kojom je zaključen ugovor, osigurano lice predaje dvojezični obrazac nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka (kasi zdravstvenog osiguranja).

Izuzetno, ukoliko obrazac nije izdat pre polaska na put, a ukazana je hitna medicinska pomoć u inostranstvu, dvojezični obrazac se, na zahtev inostranog nosioca zdravstvenog osiguranja, može i naknadno izdati ukoliko je ova mogućnost predviđena međunarodnim ugovorom.

U slučaju da osigurano lice nije pribavilo potvrdu pre odlaska na put i hitne zdravstvene usluge u inostranstvu budu naplaćene, po povratku u zemlju osigurano lice podnosi direkciji  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje zahtev za naknadu troškova.

Uz zahtev za naknadu troškova potrebno je priložiti fotokopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj su pružene zdravstvene usluge, kao i originalni račun, odnosno dokaz da su zdravstvene usluge plaćene.

U slučaju da osigurano lice nije pribavilo potvrdu pre odlaska na put, a platilo je troškove hitnog lečenja u zemlji sa kojom nije zaključen ugovor, osigurano lice nema pravo na naknadu tih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BONUS VIDEO: Ko ima pravo na vaučere za letovanje u Srbiji i šta je potrebno od potvrda?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…