Jezero na Jadranu koje menja boju i obećava večnu ljubav

Zmajevo oko nalazi se tik uz more.

Kraj lepih jadranskih obala često mogu da nam promaknu čuda prirode skrivena u zelenilu šuma tik do prvih plaža. Jedno od takvih zanimljivih fenomena nalazi se na jugu Jadrana. Zmajevo oko poznato je i kao Rogozničko jezero jer se nalazi na Gradini u Rogoznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

Jezero u Hrvatskoj je ispunjeno slanom vodom, a s morem ga povezuje pećina čiji se otvor može videti na obali. Prikladno, pećina nosi ime Zmajevo uho, a zanimljivo je to da je veća i dublja od samog jezera.

Zmajevo jezero je poznato i po tome što “menja boju”. Naime, svakih nekoliko godina ribe, meduze i ostali stanovnici jezera se “iseljavaju” u obližnje more. Tada se jezero zamuti i promeni boju, a kada se “profiltrira” životinje se ponovno vraćaju. Do sledećeg puta kada opet ponestane kiseonika, a jezero “proključa”.

Tako da, nemojte se iznenaditi ako ugledate različite boje u jezeru, koje mogu varirati od žuto crvenkaste do zeleno plave. Jezero je i dalje popularno među plivačima i skakačima. Štaviše, ovde znaju da se odigraju predstave i zaigra vaterpolo, pogotovo jer je temperatura jezera malo viša od one u moru.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jezero misterioznog imena sa sobom nosi i neke legende. Po jednoj je jezero nastalo nakon pada meteorita na istom mestu. Druga kaže da je reč bila o svemirskoj letelici. Treća kaže da je jezero nastalo zbog kletve koju je slepi brat bacio na drugog brata koji ga je prevario za nasledstvo.

I naravno, tu je legenda koja spominje rogozničkog zmaja koji teroriše lokalno stanovništvo i strada od ruke heroja koji je odlučio da spasi lepu devojku od proždrljive i okrutne zveri. Samo, ova ima i sladak dodatak: postoji verovanje da će onaj zaljubljeni par koji se okupa zajedno u jezeru, ostati zajedno u sreći i ljubavi do kraja života, a taj brak biće krunisan zdravom decom.

***

Bonus video: Nebojša Jovanović – Gde je nestalo zaovinsko jezero

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…