Jedna crnogorska i tri hrvatske plaže među 40 najlepših u Evropi

Foto: Shutterstock/Jenny Sturm

Foto: Shutterstock/Jenny Sturm

Letnja sezona se približava i svi razmišljaju koja je idealna destinacija za letovanje. Inspiraciju ćete možda pronaći na ovoj listi.

Britanski Gardijan objavio je listu 40 najlepših evropskih plaža, a neke od njih se nalaze u našem okruženju i udaljene su samo nekoliko sati vožnje.

Plaže nisu određene brojevima na listi, već su odabrane, jer prema mišljenju travel blogera zavređuju pažnju.

Omiljena mnogim Srbima – Grčka – na ovoj listi se našla sa sedam plaža: Fteri (Kefalonija), Elafonisi (Krit), Sarakiniko (Milos), Plaka (Naksos), Karavostasi (Epir), Zaliv Vagia (Serifos, Kikladi) i Simos (Elafonisis)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nemačkoj se nalazi plaža Zelin (Rugen) koju treba posetiti, a u Španiji ne treba zaobići Ses Illetes (Formentera), Torimbiju (Asturija), Karnotu (Galicija), Kala Trebaluger (Menorka), Sopelana (Baskija), Cailblangue (Mursija)

Irska na ovoj listi učestvuje sa dve plaže – Ballybunion (okrug Keri) i Glassilaun (okrug Gelvej)

Nakon toga, na listi najlepših plaža Evrope se nalazi i crnogorska plaža Drobni Pijesak.

Portugal ima pet plaža koje treba posetiti: Praia de Cacela Velha (istočni Algarve), Praia da Fisica (Kosta de Prata), Cania Praia, Ferragudo (središnji Algarve), Praia da Zambujeira do Mar, Costa Vicentina (Alentejo) i Praia das Bicas, Sesimbra (blizu Lisabona).

Holandsku plažu Paal 31 (Teksel) i francuske Plage des Amiets, Cléder (Bretanja), Plage de la Vieille Église (Normandija), Saint-Jean-de-Luz (Baskija), Plage de Palombaggia (Korzika), Plage de l’Aiguille, Théoule-sur-Mer (Primorski Alpi), Plage de Saint-Clair, Le Lavandou (Var), Plage des Coussoules, Leucate,(Aude) takođe su se našle na listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Gardijanu, najlepša plaža Turske je Kaputas (nedaleko od Kalkana), a za uživanje su i italijanske plaže San Michele, Sirolo (Marće), Punta della Suina, (Apulija), Sa Colonia (Sardinija), Calamosche (Sicilija), Sperlonga (Lacio).

Svoje kandidate je imala i Hrvatska, a u pitanju su tri plaže: Krivica (Lošinj), Plaža Divna (Pelješac) i Mlini (Pakleni otoci).

Na kraju, albanska plaža Porto Palermo (Ćeparo, Valona) takođe je pronašla svoje mesto na listi.

Izvor: b92.net (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…