Išla sam autobusom u Tursku – i otkrivam kako da vam ne presedne put

Aranžmani za Tursku znatno su jeftiniji ako idete autobusom, ali mnogi brinu da je put prilično naporan. Proverili smo.

Sve je počelo sa: ‘spremi se, dug je to put’, dok je meni jedino u glavi bilo kako su ljudi (i šverceri) nekada putovali do Istanbula u svojim fićama i starim autobusima? Pa koliko to teško može da bude?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako, nazad je put bio malo duži, jer su nas zadržavali na granicama iz očiglednih razloga, pa ću pisati o njemu. Krenuli smo malo posle 15 časova, a ujutru smo u Beogradu bili oko 8 ujutru – znači ukupno oko 17 sati putovanja. Možda zvuči mnogo, ali tajna uspeha je u – putovanju noću.

Istanbul iz autobusa, Foto: Selena Ribić

Posle podne kada krenete na put, malo se udubite u knjigu, igrice na telefonu i vreme brzo proleti. Potrebnu opremu smestite svuda oko vas, a čini je jastuk za vrat, kao i tanko ćebence koji su zbog velike razlike u dnevnoj i noćnoj temperaturi, a i sveukupnog komotiteta obavezni. Još ako pijete neku tableticu protiv mučnine koja vas dodatno malo ošamuti, pa vi ste kada padne mrak, već na konju.

Istanbul iz autobusa, Foto: Selena Ribić

Ono što je poseban plus bio, makar meni, je što je taj autobus imao utičnice kod svakog para sedišta, te je punjenje telefona i iznova i iznova gledanje serija bila super zanimacija. Takođe, pre polaska sa agencijom dogovorite i naglasite da toalet u busu mora da bude dostupan i da radi. Ako imate slabu bešiku, kao ja, ovo je od krucijalne važnosti i pravo da vam kažem na neke pauze me je čak i mrzelo da izađem, te bih izlazila na svega nekoliko minuta da protegnem noge.

Pročitajte još:

S obzirom na to da su noći hladne, a mahom se izlazi na graničnim prelazima kako bi se pregledali pasoši – jaknica je obavezna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu reći da mi je bilo baš lako i da se nisam kočila, ali i dok sam vozila autom do hrvatskog primorja – nije mi bilo mnogo bolje. Čak su me tad više noge i bolele jer su sve vreme bile u akciji, a u busu – malo se ispružiš u prolaz između sedišta, malo ih, čim neko izađe, podigneš da proradi cirkulacija i iskreno, jedva čekam da ponovim ovo putovanje. Pritom, većina agencija ograničava količinu prtljaga, ali ne i veličinu, tako da realno možete poneti kofer u koji mogu da stanu minimum dve persone – bez bilo kakve doplate.

Tako da, sve u svemu, za ove novce – plusevi se samo nižu, a kako sam već rekla, uz dobru knjigu, seriju i kunt – vreme nije izgubljeno.

Istanbul iz autobusa, Foto: Selena Ribić

***

Bonus video: Sneg u Istanbulu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…