Hrvatska plaža koja je izabrana u 10 najlepših na svetu

Ninske peščane plaže dugačke su čak osam kilometara, a najpoznatija je Kraljičina plaža. Nju je američki Travel Channel uvrstio na listu najlepših plaža sveta.

Osim one čuvene u Crnoj Gori, i u Hrvatskoj postoji Kraljičina plaža, koja takođe pleni. Uz njeno ime vezana je legenda – svojom lepotom privukla je suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava, lepu Jelenu. Stoga, kad bi dolazili u Nin, porodične trenutke na plaži provodili su upravo tu, gde je Jelena otkrila i blagodeti lekovitog blata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugački plićak savršen je za porodične izlete s decom i one koji žele tropski ugođaj. U blizini se nalaze i zabavni parkovi za decu, restorani i kafići, pa ne morate daleko da biste uživali u kafi ili ručku s pogledom na ninsku lagunu i Velebit.

Sam put do nje prolazi kroz dugačak plićak koji tek nagoveštava ono što vas čeka. Prate ga pešačke drvene staze kroz bioraznoliko područje koje predstavlja prirodni botanički vrt. Jedini problem s ovom plažom predstavljaće vam nedostatak hlada, ali onima koji žele da iskoriste letnje dane i da nadoknade vitamin D, to neće pomutiti planove, piše vecernji.hr.

plaža hrvatska
Foto: afin / Alamy / Alamy / Profimedia

Za sve ostale tu su suncobrani i ležaljke. Za ljubitelje aktivnosti ninski vetar pogodan je za jedrenje na dasci, a možete unajmiti pedaline ili uživati u puštanju zmajeva.

U blizini plaže nalazi se najveći poznati lokalitet lekovitog blata u Hrvatskoj. Lekovito blato isprobalo je desetine hiljada gostiju u letnjim jutarnjim satima, a koristilo se i u rimsko doba. Navodno ga je koristila i sama kraljica Jelena, a upisano je kao lečilišno mesto na moru pod medicinskim nadzorom. Terapija se sastoji od oblaganja blatom, sunčanja na plaži i potom ispiranja u toplom moru.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom, osim ove Kraljičine plaže u izboru Travel Channela, tri hrvatske plaže su nedavno izabrane među 40 najboljih u Evropi.

Naime, u izboru Gardijana među 40 najlepših plaža u Evropi su Krivica na Lošinju, Divna na Pelješcu i Mlini na Paklenim otocima kod Hvara.

„Možda to što morate da pešačite 30 minuta stenovitom stazom – i opet nazad – čini šljunkovitu plažu u Krivici tako posebnom. Nagrada je bistra, duboka tirkizna voda u zaštićenoj uvali okruženoj borovima. Lošinj je jedno od najmirisnijih hrvatskih mesta, s neverovatnim obiljem samoniklog bilja“, piše The Guardian o Krivici na Lošinju, a prenosi totalcroatianews.

BONUS VIDEO: Top 5 plaža u Albaniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…