Hit scena u Grčkoj: Sveštenik osveštao apartmane posle srpskih turista

Vrlo zanimljiva vest stiže nam sa Tasosa.

Na ostrvu Tasos u Grčkoj novinarka portala 24sedam je pri kraju letovanja prisustvovala jednoj krajnje neobičnoj sceni. Naime, nakon što su gosti iz Srbije napustili apartmane čekajući autobus za nazad, u okviru jednog turističkog kompleksa pojavio se sveštenik i osveštao vilu i apartmane. Budući da je tog dana zvanično počelo leto – pitanje je bilo da li to Grci možda rade kako bi im početak letnje sezone bio uspešan ili je iza svega neka vrsta sujeverja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveštenik je molitvu izgovarao na grčkom jeziku uz prisustvo vlasnika apartmana i sve je trajalo oko pet minuta. U jednom momentu je vlasnica apartmana išla za njim i nosila kadionicu sa tamjanom. Međutim, bilo je još nekoliko sličnih slučajeva u drugim delovima Grčke gde su sveštenici osveštavali čak i studentske domove.

Pročitajte još:

„U Grčkoj sam video sličnu praksu, kada je jedan sveštenik osveštao studentske domove gde smo bili sa našim studentima. Što se tiče osveštavanja u pitanju je deo religije koji je veoma jak kod njih, a pretpostavljam da su time želeli da pokažu kako su pobožni jer im je došao sveštenik, dok sa druge strane može biti i neki vid sujevreja jer je počela letnja sezona, pa to rade zbog verovanja da će time privući više turista jer im je sada došlo manje“, kaže u razgovoru za 24sedam dr Bogdan Dražeta, docent na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On napominje da je na Balkanskom poluostrvu ovakva praksa veoma rasprostranjena što zbog sujeverja među pojedincima ili neke nove „mode“, što zbog verovanja da će „krenuti nabolje“ ukoliko im se okadi stan, kuća, apartman ili nešto drugo, a negativna energija oterati.

Podsetimo, veliku pažnju nedavno je privukao i jedan sveštenik iz Crne Gore koji je osveštao besne limuzine maslinovom grančicom i svetom vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BONUS VIDEO: Najlepše plaže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…