Grčka u junu: Gde je najlepše i šta sve da očekujete

Letovanje na početku sezone, osim niskih troškova, donosi i uživanje u plažama bez ogromnih gužvi.

Grčka je najpopularnjija letnja destinacija Srba, a ako razmišljate da je posetite u junu, ekipa sa sajta „Grčka info“ nam je ispričala šta možete da očekujete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednosti i mane letovanja u junu

Vesna iz „Grčka info“ ističe da je, na osnovu njenog ličnog boravka u Grčkoj u junu, kao i na osnovu iskustava njihovih gostiju, letovanje početkom sezone poseban doživljaj.

„Na samom početku nema gužve, sve se još odvija lagano, Grčka se može doživeti autentičnije. Kafići, barovi, taverne nisu prebukirani, plaže imaju manje kupača, sve je mirnije. Na putevima nema gužvi. Automatski ima više mesta na javnim parkinzima, pa je i parkiranje manji problem onima koji nemaju obezbeđen privatni parking. Cene smeštaja su niže, a mnogi vlasnici smeštaja su spremni da daju gostima dodatne popuste“, ispričala je Vesna za Nova.

Takođe, vlasnici apartmana su odmorni pa se malo više i druže sa gostima, koji odlaze sa utiscima tople dobrodošlice i srdačnosti, dodaje ona.

Tasos plaza Grcka
Plaža na Tasosu u Grčkoj Foto:Shutterstock

Ipak, letovanje u junu ima i svoje naličje. Pre svega, jedna od mana je što more u junu još nije dovoljno zagrejano, kaže Vesna. Problem može biti i vreme.

„Poslednjih godina imali smo više iznenađenja u julu kada su krenule oluje. Kako se klima menja, jul koji je bio stabilniji od juna ume više da iznenadi. Naravno, svaka godina je priča za sebe. Može iznenaditi kiša eventualno, ali pravila nema. Ukoliko očekujete da se more dosta zagrejalo i to može biti neprijatno iznenađenje, naročito na samom početku – kraj maja i početak juna“, objašnjava Vesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grčka je omiljena destinacija Foto: Shutterstock

Gde je u Grčkoj najlepše u junu?

Za jun kao i za septembar najbolje je ako je moguće letovati što južnije – iz razloga što kiša ponekad može iznenaditi, a verovatnoća za kišu je veća na severu nego na jugu, kažu iz „Grčka info“.

„U tu preporuku na jugu spadaju Peloponez, ostrva Kiklada i Dodekaneza, Krit, Santorini, Rodos… Što se tiče severne regije ne bismo nikako mogli da kažemo da Halkidiki ne spada u regije koje bivaju manje posećene u junu, kao ni Olimpska regija, generalno cela oblast Makedonije, pa onda Lefkada, Tasos“, predlaže Vesna.

Foto: Shutterstock

„Grčka info“ srpskim turistima preporučuje i ceo Halkidiki, Kefaloniju, Lefkadu, Krf, Tasos, a onda i mesta popust Stavrosa, Vrasne, Nei Pori-a…

„Ukoliko ne žele da putuju previše južno, na osnovu dugogodišnjih iskustava nemamo nijedan razlog da nekome preporučimo da izbegava sever Grčke. Imamo goste koji svake godine putuju u junu i ne menjaju termin. To dovoljno govori“, jasna je Vesna.

Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ne zaboravimo i grčka ostrva – iz „Grčka info“ naglašavaju da su baš sva lepa u junu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

„Ostrva koja mi možemo preporučiti u junu su pored gore navedenih su i Skijatos, Skopelos, Rodos, Egina koja nažalost nije preterano posećena od strane naših turista, a veoma je lepa i sa posebnom mešavinom tradicionalne i venecijanske arhitekture, pa onda manje poznata ostrva poput Patmosa, Kalimnosa, Kosa“, navode.

Krit svakako ne može biti greška za posetu u junu jer on ima uvek šta da ponudi, a vreme je uglavnom stabilno, dodaje Vesna.

Grčka
Grčka; Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Koliko je more toplo u junu?

Kada se pogleda karta temperature mora u junu, može se videti da se te temperature ne razlikuju bitno od severa do juga – temperatura bude slična od Tasosa na severu, do Krita na jugu i Krfa na zapadu. Ujednačene su prilično, govori Vesna iz „Grčka info“.

„Oblast koja malo odskače je deo bliži Turskoj, dakle krajnji severoistok Grčke, mesta poput Aleksandrupolija, pa donekle Kavala, gde su temperature vode za nijansu niže. Prosečne temperature mora u junu su 22-23 stepena, dok severoistočni deo bude 20,5 – 21 stepen u proseku. Razlike su oko stepen-dva“, objasnila nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 pošto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…