Gde je u Crnoj Gori more najčistije, a kojim kupalištima preti zatvaranje

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode koji će neke iznenaditi.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo od 5. do 8. jula pokazali su da je na 89,1% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4% lokacija dobrog, dok je na 4,5% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima uglavnom dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbedna za kupanje i rekreaciju, saopštili su iz Morskog dobra, a prenosi Boka news.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi, u Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam dok je na jednoj lokaciji bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na devet lokacija voda bila odličnog, na tri lokacije dobrog i na tri zadovoljavajućeg kvaliteta, a u Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 19 ona bila odličnog, a na dve dobrog kvaliteta.

Po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, odsek za inspekciju za vode, urađena je vanredna analiza kvaliteta morske vode na obuhvatu kupališta 9H i 9H1, Dobrota, opština Kotor. Mikrobiološke analize su pokazale da je morska voda na ovoj lokaciji van propisanih granica, te je inspektor za vode preduzeo postupanja u cilju zatvaranja kupališta i zabrane kupanja na istima.

Pročitajte još:

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 16 dok je na dve ona bila dobrog kvaliteta.

Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 31 voda bila odličnog, a na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije sve dok rezultati analize uzorka morske vode sa kupališta ne budu zadovoljavali merodavne parametre za kvalitet vode za kupanje, navodi se.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me, poručili su iz Morskog dobra.

***

Bonus video: Domaćinske Priče – Putopis 67 Boka 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…