Gde je najčistije more od naših omiljenih letnjih destinacija

U izveštaju koji je ove nedelje objavila Evropska agencija za životnu sredinu utvrđeno je koja zemlja u Evropi ima najčistiju vodu i najbolja je destinacija za kupanje.

Kvalitet evropskih voda za kupanje je visok, potvrđuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), koji otkriva da je oko 85 odsto kupališta sada ocenjeno kao „odlično“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnji izveštaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i priobalnih kupališta, a na prvo mesto po čistoći izbila je Austrija. Iako bez izlaza na more, ova zemlja poznata je po brojnim jezerima, uključujući alpske vode jezera Ahen u Tirolu i smaragdno obojeno jezero Vajsen – čak 97,7 odsto njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah iza nje na vrhu liste su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta (96,6), Grčka (95,8), Hrvatska (95,7) i Kipar (93,3), što će sigurno biti dobra preporuka turistima za letovanje ove godine.

Od zemalja u kojima Srbi letuju, na visokoj poziciji je i Bugarska, kao osma zemlja u Evropi po čistoći vode za kupanje.

Pročitajte još:

Portugal je na 10. mestu sa 88,5 odsto, dok su Italija (87,9 odsto) i Španija (87,4 odsto) na 12. odnosno 13. mestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procenu je uradila Evropska agencija za životnu sredinu u saradnji sa Evropskom komisijom. Lokalne i nacionalne vlasti uzimale su uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale ih na vrste bakterija koje ukazuju na zagađenje kanalizacijom i uzgoj stoke, prenosi Klix. Vode su tada dobijale oznaku „odlično“, „dobro“, „dovoljno“ ili „loše“, prema standardima Evropske unije.

***

Bonus video: Kupanje na Adi i pre početka sezone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…