Forbsova lista najjeftinijih zemalja za život – „tamo ne morate ni da radite“

Srbije nema na listi, a živi se sa puno manje.

Ako sanjate o tome da date otkaz, preselite se i krenete ispočetka, razmislite o zemljama u kojima možete dobiti puno za svoj novac, savetuje Forbsova novinarka i predstavlja zemlje u kojima se najjeftinije živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sugeriše da oni koji se presele u neku od navedenih zemalja neće morati ni da rade, ta ideja čini se poprilično utopističkom, ali svakako vredi razmisliti.

U svakom slučaju, evo liste.

Kostarika

Kostarika se naziva još i “Švajcarska Centralne Amerike”, a kako piše Forbs, na vrhu je najpoželjnijih zemalja. Razumni troškovi života, vlast koja se brine o svojim stanovnicima, širok izbor nekretnina, prirodne lepote i srdačni ljudi samo su neki od argumenata koje navode. Forbs računa da par može jako lepo živeti s oko 1.600 evra mesečno, ali troškovi mogu biti i puno niži, zavisno o potrebama.

Panama

Poznata po slavnom kanalu, Panama je jedna od zemalja Latinske Amerike koje se neumorno razvijaju. Pogled na okean, topla klima i mnoštvo sadržaja mnogima su sasvim dovoljni razlozi za odlazak u Panamu. Glavni grad, Panama siti jedan je od najjeftinijih glavnih gradova na svetu. Javni prevoz je neuobičajeno jeftin, za male pare možete jesti do mile volje, a zemlja je takođe poznata po odličnoj zdravstvenoj zaštiti: na primer, plaćate samo 10 do 20 dolara da biste posetili doktora.

Meksiko

S 31 saveznom državom, Meksiko je ogroman, a samim tim može mnogo i da ponudi – od velikih gradova do ruralnih sela i neobičnih gradova na plaži. Troškovi života, naravno, zavise od vašeg životnog stila, ali par bi mogao da živi sa manje od 2.000 evra mesečno – zbog jeftinih nekretnina, pristupačne hrane na pijaci i restoranima, jeftinog prevoza, jeftine medicinske nege, besplatnih i pristupačnih opcija za zabavu i još mnogo toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolumbija

Ratovi, sukobi i narkokarteli u prošlosti su bili deo kolumbijske svakodnevice, ali vremenom ta zemlja postaje sve pitomija, a turizam raste. Medeljin je jedno od mesta za kojim vlada najveće interesovanje, prvenstveno zbog klime. Kome ne smeta vruće i tropsko vreme, na raspolaganju su mu karipski gradovi na obali Santa Marta i Cartagena. Za 800 evra mesečno u Kolumbiji se može prilično dobro živeti, tvrdi Forbs, a verovatno i za puno manje od toga.

Portugal

Među jeftinijim evropskim destinacijama Forbs izdvaja Portugal. Istorijski gradovi, prekrasne plaže, izvrsna hrana i vino, kao i zapanjujuća priroda čine lepu slagalicu užitaka, a u kombinaciji sa srdačnim ljudima i prijateljskim cenama. Na listi “odabranih” gradova, uz Lisabon i Porto su su Obidos, Lamego, Costa Nova, Monsaraz… u Portugalu par super može da se živi sa nešto više od 2.000 evra mesečno.

Ekvador

Ekvador je zemlja večnog proleća u kojoj je prosečna godišnja temperatura oko 20 stepeni, a s više od 850 kilometara obale nije ni čudo da se u Ekvadoru nalaze neke od najlepših plaža na svetu. Onima koji su u potrazi za novom adresom često zapne za oko grad Kito, Salinas na plaži, uspavano selo Cotacachi i Vilcabamba, poznata po ležernoj atmosferi. Jedna osoba može da živi u Ekvadoru za od 1.200 dolara mesečno, par od 1.650 – dvosobni stan sa dva kupatila u centru Kuence košta 500 dolara mesečno, hrana je jako jeftina…

Pročitajte još:

Malezija

Malezija je idealna destinacija za ljude koji ne podnose hladnoću, a osim tropske klime i pristupačnih cena Malezija nudi i divne plaže, ostrva i džungle, uzbudljive gradove i gurmansku hranu. Takođe, u Maleziji ćete lako steći nove prijatelje jer je engleski nezvanični prvi jezik. Mnogi doseljenici žive u Kuala Lumpuru i Penangu, a iz oba grada postoje direktni letovi u više od 30 različitih zemalja. Samac u Maleziji može udobno da živi sa 1.705 dolara mesečno, a par sa manje od 2.000 dolara mesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska

Mada bi retko ko iz naših krajeva mogao lako da priušti selidbu u Francusku, i ona se nalazi na Forbsovoj listi. Ipak, ako se ne zadržimo samo na Parizu i Lionu, postoje i jeftinije regije, koje kombinuju atraktivne ponude nekretnina s visokim životnim standardom. Na primer, u pomorskim područjima Normandije i Bretanje par bi sasvim solidno mogao da živi sa manje od 2.000 evra mesečno, pri čemu velike uštede dolaze od troškova stanovanja.

Malta

Mediteransku Maltu krase odlična infrastruktura, primamljiva arhitektura, srdačni stanovnici koji govore engleski, kao i prijatna, topla klima tokom cijele godine. Osim toga malteške cene su bez obzira na broj turista još pristupačne. Forbes za život preporučuje Valetu, Gozo i Komino.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…