Egzotična destinacija koja je „bum“ među Srbima ovog leta

Svi žele u daleku Maleziju!

Osim popularnih letnjih destinacija poput Grčke, Crne Gore, Albanije I Hrvatske, čini se da je ove godine srpske turiste privukla I jedna egzotična destinacija: Malezija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovu daleku zemlju jugoistočne Azije turiste vode tek nekoliko agencija, a cene aranžmana kreću se od 1.400 evra pa na više. Ipak, interesovanje za Maleziju stalno raste.

Šta to ima da ponudi ova egzotična zemlja?

Foto: Eye Ubiquitous / Profimedia

Malezija se može pohvaliti bogatim kulturnim nasleđem, jer se u ovoj zemlji sreću tri nacije: malezijska, kineska I indijska.

Takođe, Maleziju krasi zadivljujuća lepota prirode – rajske plaže i neke od najstarijih tropskih prašuma na svetu, od kojih je većina iznenađujuće pristupačna. Nacionalni parkovi Malezije su odlični za planinarenje i posmatranje divljih životinja, a ponekad i za istraživanje pećina i rafting.

U ovoj zemlji od 28 miliona stanovnika, dominantna kulturna snaga je nesumnjivo islam, koji su Malajci usvojili u četrnaestom veku. Ali postoji verski pluralitet – značajne hrišćanske i hinduističke manjine – pa ćete u Maleziji videti džamije, hramove i crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: David Parker / Alamy / Alamy / Profimedia

Srpski turisti najčešće u Maleziji idu na Penang. To je ostrvska država na severozapadnoj obali poluostrva Malezije. Sastoji se od dva dela – ostrva Penang, gde se nalazi glavni grad Džordžtaun, i Seberang Perai, oblasti na kopnu.

Kada ljudi pomisle na Penang, jedna od prvih stvari koja im pada na pamet je Džordžtaun i njegove istorijske građevine. Džordžtaun je deo UNESCO svetske baštine i dom najviše očuvanih kuća i prodavnica iz perioda pre Drugog svetskog rata u jugoistočnoj Aziji.

Foto: uskarp / Alamy / Alamy / Profimedia

Batu Feringi se smatra drugim najpopularnijim mestom za boravak u Penangu. Nalazi se u najsevernijem delu ostrva i krase ga duge bele peščane plaže sa puno hotela, restorana i živog noćnog života.

Tanjung Bungah je još jedno mesto za razmatranje ako uživate u vodenim sportovima i izležavanju na plaži. To je oblast između Džordžtauna i Batu Feringija na severnom delu ostrva. Za Tanjung Bungah se kaže da je tiho mesto, pa je idealno ako volite mirniju atmosferu na plaži.

Foto: Andy Selinger / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao i mnoge destinacije u jugoistočnoj Aziji, Penang je uglavnom vruć i vlažan tokom cele godine sa prosečnim temperaturama koje se kreću oko 28°C. Najtoplije je početkom marta sa temperaturama koje dostižu 32°C. Što se tiče kiše, najvlažniji meseci Penanga su septembar i oktobar, a zatim slede april, maj i novembar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Od decembra do početka februara se smatra najboljim periodom za poset tada se očekuje najveći broj turista sa najvišom cenom smeštaja. Ako više volite manje gužve i nemate ništa protiv malo kiše, onda bi od juna do avgusta takođe bilo dobro vreme za putovanje na Penang.

Državljani Republike Srbije mogu ući u Maleziju ukoliko imaju negativan rezultat PCR testa ili potvrdu o punoj imunizaciji, bez obzira na proizvođača vakcine. Prilikom ulaska u Maleziju pasoš treba da bude važeći još najmanje 6 meseci. Takođe, potrebno je da turisti poseduju povratnu avionsku kartu ili kartu za treću zemlju, kao i da, po potrebi, mogu pružiti dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava za boravak u Maleziji (izvod iz banke, gotov novac ili plaćeni turistički aranžman).

Za vize i informacije treba se obratiti Ambasadi Malezije u Beogradu.

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus video: Život na Maldivima – Rad od jutra do mraka, ali uz uživanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…