Drevno bogatstvo Turske zbog kog ćete poželeti da se sutra probudite tamo

Poznata po statuama drevnih bogova, Planina Adijaman Nemrut veličanstvena je u vreme izlaska i zalaska sunca.

Zbog svojih statua božanstava i kraljeva u Adijamanu, planina Nemrut privukla je pažnju mnogih turista i postala svetski centar pažnje. Ovaj dar Komagenske civilizacije čovečanstvu svake godine ohrabruje svoje goste. Planina Nemrut (Nemrut Dagı) i njena okolina proglašeni su nacionalnim parkom 1988. Njen vrh pun veličanstvenih grobnica upisan je na Uneskovu „Listu svetske baštine“ i jedno je od 18 mesta koja se moraju videti na tlu Anadolije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hiljadama godina u svoj svojoj slavi na ovom mestu stoje statue oca svih bogova Zevsa, Apolona, Herakla, kao i Komagene, boginje plodnosti i sreće, a svojom smelošću turiste impresionira i statua kralja Antioha. Zaštićeni glasnikom božanstva, orlom i simbolom moći, lavom.

Foto:Promo

Ruševine planine Nemrut nalaze se unutar regije Kahta u Adijamanu. Kako bi iskazao svoju zahvalnost, kralj Antioh I iz Komagene dozvolio je izgradnju ovih grobnica i monumentalnih statua. Najspektakularnije ruševine helenističkog doba nalaze se na vrhu samog Nemruta, na 2206 metara. Statue izrađene od džinovskih blokova krečnjaka i peščara visoke čak deset metara, a postavljene su na istočnoj, zapadnoj i severnoj terasi.

Tumul na Nemrutu

Foto:Promo

Iako je prvobitna visina tumula bila 55 metara, smanjena je na 50 metara zbog različitih prirodnih i ljudskih uticaja. Nastao je od nagomilanih rastresitih stena i ima ukupnu zapreminu od 30.000 kubnih metara. Tumul je poznat kao grobnica kralja Antioha I od Komagene.

Istočna terasa planine Nemrut

Foto:Promo

Džinovke statue kraljeva visoke oko deset metara okrenute su ka suncu. Statue orlova, koji predstavljaju suverenitet nad nebom, lavova, koji predstavljaju dominaciju carstva na zemlji i statue kralja Antioha I od Komagene, boginje Komagene, Zevsa, Apolona- Mitra i Herakle-Artanj su smešteni na ovoj terasi. Iza prestola stoji verska i društvena volja kralja Antioha koja se sastoji od 234 reda. Na zapadnoj i južnoj strani terase nalaze se reljefi-stele persijskih kraljeva Komagenskog kraljevstva, dok je ispred statua nalazi vatreni oltar, a pored njega sedi statua lava. Možete gledati izlazak sunca sa ove terase planine Nemrut.

Planina Nemrut i njena zapadna terasa

Postoje džinovske statue božanstava koji sede na svojim prestolima, statua kralja Antioha I od Komagene i reljefne figure božanstava koja se rukuju, slične onima na zapadnoj i istočnoj terasi planine Nemrut.Oko terase se nalaze i reljefne stele makedonskih kraljeva iz Komagenskog kraljevstva. Pošto su ove reljefne figure od kamena peska bile pod uticajem prirodnih uslova, neke od njih su premeštene u restauratorsku laboratoriju, koja je 2003. godine privremeno izgrađena na severnoj terasi. Pored ovih reljefa nalazi se i ploča Lava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reljef ukazuje na datum 7. jul 62. pre nove ere. Ovo delo se smatra najstarijim svetskim astrološkim kalendarom i datum, jasno otkriva početak vladavine kralja Antioha. Možete gledati zalazak sunca sa ove terase planine Nemrut.

Za više informacija posetite Go Türkiye.

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…