Destinacije u Grčkoj i Turskoj koje su „planule“ kod Srba – sve je popunjeno

Aleksandar Seničić dao tačne podatke o interesovanju srpskih turista za pojedine destinacije.

Grčka i Turska su ovog leta najpopularnije destinacije za građane Srbije, pa je već nedeljama gotovo nemoguće pronaći smeštaj ili mesto u avionu, a sve do pred kraj avgusta popunjeni su skoro svi kapaciteti u poznatim letovalištima u tim zemljama, kaže u razgovoru za portal N1 direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, procene na osnovu dosadašnjih pokazatelja i bukinga koje imaju agencije govore da će ovog leta u Grčkoj boraviti između 800.000 i 900.000 turista iz Srbije, a u toj projekciji su i individualni putnici, kojih se očekuje da bude između 150.000 i 200.000.

„Kad govorimo o masovnom turizmu, najviše građana Srbije boravi na severu Grčke, pre svega na Halkidikiju i u regiji Pijerija, u kojoj se nalaze Paralija, Leptokarija, Nei Pori. Prema nekim procenama, srpski turisti čine između 30 i 45 odsto od ukupnog broja turista u te dve regije. Građani Srbije u najvećem broju odsedaju u privatnom smeštaju, dok onih koji letuju u hotelima ima mnogo manje i oni čine svega desetak odsto u odnosu na ukupan broj gostiju iz Srbije“, objašnjava Seničić.

Otkriva da znatan broj putnika iz Srbije vuče i regija Jonskog mora, počev od Sivote na severu te regije, preko Lefkade, Parge i Kefalonije, pa do Krfa.

Pročitajte još:

„Iz godine u godinu se povećava broj naših turista u tom delu Grčke i tu možemo da računamo na oko 100.000 ljudi iz Srbije. U toj regiji je i Zakintos, nekad vrlo popularna destinacija, koja se poslednjih godina zbog silnih problema veoma malo traži. Posećena je regija koja obuhvata ostrva Skijatos i Siros, a ne treba zaboraviti i Tasos na severu Grčke. Naših građana ima i na Peloponezu i u okolini Atine, ali su to znatno manje brojke. Slično je i sa daljim ostrvima gde imamo čarter letove, a to su Krit, Rodos, Samos, koja u sezoni poseti između pet i deset hiljada ljudi“, ističe Seničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veoma tražena je i Turska, iako je Srbija, kako kaže, malo tržište kad je reč o toj zemlji jer su njihovi turistički kapaciteti ogromni.

„U letnjoj sezoni iz godine u godinu beležimo porast interesovanja za severnom delu obalu kao što su Sarimsakli i Kušadasi, gde imamo mogućnost da relativno brzo stignemo i autobusom. Dakle, ne putuje se 24 sata, može da se stigne za 15-16 sati do tamo. Te destinacije nekada su zbog blizine bile namenjene tržištima u Sandžaku, Severnoj Makedoniji i južnoj Srbiji, a poslednjih godina trend odlaska u taj deo Turske proširio se i na centralnu i severnu Srbiju“, napominje Seničić.

Dodaje da trenutno mesta više nema u Kušadasiju i Sarimsakliju, svi kapaciteti su popunjeni.

Pročitajte još:

„Procenjujemo da će tokom ove sezone na turskoj obali organizovano letovati oko 80.000 turista iz Srbije, pa ako tome dodamo i oko 20.000 individualnih putnika, dolazimo do cifre od najmanje 100.000 srpskih turista u turskim letovalištima“, ističe Seničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turista iz Srbije u većem broju ima i u centralnom delu, prvenstveno u Bodrumu i Marmarisu, kao i južnije u Antaliji, Alanji, Kemeru, Beleku, ali i na desetinama manjih mesta koja se otvaraju kao destinacije.

„Cene u turskim hotelima su više za oko deset odsto u odnosu na prošlu letnju sezonu, ali su zato podigli godine starosti za besplatan boravak dece sa 12 na 13-14, a negde čak i na 16 godina. Turska je porodična destinacija u najvećem broju slučajeva i daje tu mogućnost šarenolikog izbora hotela, od dve do pet zvezdica, različitih cenovnih struktura. Tako može da se nađe hotel sa pet zvezdica za 700-800 evra za deset dana, ali ima i onih u kojima se cena kreće i do nekoliko hiljada evra“, kaže naš sagovornik.

Za razliku od Grčke i Turske, Crna Gora ove sezone beleži manji broj gostiju iz Srbije u odnosu na prošlo leto, a Seničić objašnjava i zašto.

***

Bonus video: Odjeci napada ajkula: Da li treba ići u Egipat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…