Crnogorci sad pričaju drugu priču o turistima

Danima se priča o praznim plažama u Crnoj Gori i upadljivo manjem broju turista, međutim, navodno je za to kriva “promenjena metodologija”.

„Od početka godine beležimo značajan rast broja gostiju. Tako od početka maja do 22. jula u proseku beležimo rast od 63 odsto u odnosu na prethodnu godinu i ostvarenje od 96 odsto u odnosu na 2019. godinu. To nam govori da je predsezona bila uspešna i da je sezona dobra, istakla je za RTCG Milena Vujović iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim rečima, u Crnoj Gori je prošlog petka, 22. jula boravilo 143 hiljade turista što je nešto više u odnosu na prethodnu godinu i 84 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Vujović je rekla da skoro sve opštine beleže rast gostiju u odnosu na prethodnu godinu.

“Neke čak beleže rast u odnosu na 2019. godinu. To su opštine Tivat, Žabljak i Kolašin”, rekla je ona, dodajući da ih posebno raduje što je sever tako dobro posećen.

Pročitajte još:

Ipak, čekaju se zvanični podaci Monstata na osnovu kojih će imati uvid u pravo stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Budva je u jednoj sedmici beležila pad od 22 odsto. Ona je u jednom trenutku bila i najposećenija. Trenutno je na drugom mestu nakon Ulcinja”, kazala je Vujović, demantujući navode da je sezona u Crnoj Gori na ivici propasti.

Zapravo, zvaničnici sad pojašnjavaju da je promena metodologije za praćenje broja turista lokalne Turističke organizacije uslovila da se prikaže pad broja gostiju koji nije realan.

“Saglasna sam sa tim mišljenjem. Promenjena je metodologija i to je uslovilo da izgleda da je zabeležen pad broja turista”, objasnila je ona i konstatovala da je struktura gostiju znatno izmenjena.

“Pored turista iz regiona, najveći broj turista je iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke. Imamo izuzetan broj turista iz Izraela, što je važno za Crnu Goru”.

***

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus video: Dnevne žurke na plaži Ploče u Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…