Bratoljub: Novi granični prelaz između Srbije i Republike Srpske

Novi granični prelaz između Srbije i Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srbije, kao i most nazvan “Bratoljub”, pušten je danas u rad.

Most “Bratoljub” i granični prelaz sagrađen je na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih i ima integrisan sistem prelaza granica, navodi RTRS.

Integrisani granični prelaz, koji se nalazi između Ljubovije i Bratunca, znači da građani neće dva puta morati da pokazuju putnu ispravu, a otvoranjem ovog graničnog prelaza, kako se navodi, biće otvoreni novi koridori i putevi ka centralnoj Srbiji čime će put biti kraći za 60-ak kilometara u jednom pravcu.

Podsećamo još 2017. godine, Srbija je izgradila most “Bratoljub” u dužini od 227 metara za šta je uloženo 13 miliona evra, a vrednost projekta, koji finansira Uprava za indirektno oporezivanje BiH, je oko 14 miliona konvertibilnih maraka.

Na postojećem, starom Ljubovijskom mostu, granični prelaz za robu i usluge sa Srbijom zatvoren je 2010. godine, a najbliži granični prelaz, kod Krakaja udaljen je 50 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se most zove “Bratoljub”?

Iako zvuči bizarno kao “ljubi brat”, zapravo naziv “Bratoljub” mostu je dodelilo lokalno stanovništvo obe opštine koje spaja, te je zvanično i usvojeno. Bratoljub je izveden od početnih slova opština Bratunac i Ljubovija

Most “Bratoljub” je dužine 227 metara, širine 14 metara, i nosi ga 8 stubova, od kojih su 4 u Drini (2 stuba na teritoriji Srbije i 2 na teritoriji Republike Srpske). Most sadrži po jednu traku u svakom smeru, pešačke staze u oba pravca, kao i biciklističke staze, takođe u oba pravca.

Podsećamo, za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za vozila građana Srbije više nije potreban zeleni karton.

Naslovna fotografija: СрпскиВитез / Wikimedia

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Izvor: daljine.rs

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…