Biser Jadrana: Patuljasto ostrvo koje treba videti uživo

Zovu ga i ostrvom korala.

Od svih naseljenih ostrva na Jadranu Krapanj je najniži. Njegova najviša nadmorska visina ne prelazi 1,25 metra. Šezdesetih godina prošlog veka s više od 1.500 stanovnika bilo je najgušće naseljeno ostrvo na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično se vidi iz Brodarice, naselja nadomak Šibenika od kojeg je udaljen tek 300 metara i omiljeno je mesto za jednodnevni izlet. Središte ostrva čini splet kamenih uličica i kuća karakterističnih za Dalmaciju, a okruženo je gustom borovom šumom. Karakterističan suvenir s ostrva Krapanj su ukrasi i raznoliki predmeti od sunđera.

Tu se održava i tradicionalna regata u kojoj veslaju samo žene s ostrva, a svake godine privuče veliki broj posetilaca. Veslanje je ženama s Krapnja u krvi iz davnih dana, kad su gotovo svakodnevno putovale od ostrva do kopna, piše Pun kufer.

Pročitajte još:

Krapanj se ponosi stoletnom tradicijom ribarstva. U muzeju manastira Sv. Križa znatiželjni mogu da razgledaju brojne eksponate i bliže se upoznaju sa životom stanovnika u prošlosti. Crkva je osveštana 1523. godine, a tada je iz Jerusalima pristiglo i raspeće od maslinovog drveta koje se tamo čuva. U sklopu manastira nalazi se bunar iz doba renesanse, a u muzeju se mogu razgledati amfore, korali i sunđeri.

Uljara Sv. Lovre stara je gotovo 440 godina, a tu se i danas posetioci mogu upoznati sa starim alatima koji su se koristili za pravljenje maslinovog ulja. U muzeju posvećenom uljarima s Krapnja organizuju se i izložbe i predavanja. Muzej ronjenja takođe vredi razgledati. Stara ronilačka oprema i komora iz 19. veka fasciniraju načinom izrade, ali i težinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BONUS VIDEO: Zdravo Sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter

Instagram

Izvor: nova.rs (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…