Bajka na Dunavu: Jedini glavni grad na svetu koji se graniči sa dve zemlje FOTO

Bratislavski dvorac Foto: Shutterstock*Rasto SK

Bratislavski dvorac Foto: Shutterstock*Rasto SK

Bratislava je idealna destinacija za “siti brejk”, stoga pogledajte koje atrakcije treba da obiđete kad je posetite.

Glavni grad Slovačke prava je siti brejk poslastica. Barem tako misli oko milion turista koji ga godišnje posete. Ovaj jedini glavni grad neke zemlje koji graniči sa dve suverene države, Austrijom i Mađarskom, smešten je na obalama Dunava i idealno je odredište za ljubitelje hrane i arhitekture.

Naime, neka od njegovih zdanja izgledaju kao iz bajke. Često mu tepaju “mali-veliki grad” (ima svega pola miliona stanovnika) ili pak “lepota na Dunavu”. Vrlo zanimljivo, grad je uopšteno poznat po pristupačnim cenama, ali važi za jednu od najbogatijih regija u EU.

Top 5 znamenitosti koje treba da posetite:

1. Bratislavski zamak

Dom nekadašnjih vladara, ovo zdanje danas je simbol glavnog slovačkog grada i dom ogranka Nacionalnog muzeja Slovačke. Sa njegova 47 metara visokog tornja pruža se predivan pogled na grad, a u njemu su se nekada čuvali i kraljevski dragulji. Dvorac je kroz vekove svog postojanja prošao kroz različite katastrofe i obnove. Bio je na nišanu Napoleonovih topova, zahvatio ga je požar, a zatim je prepušten zubu vremena. Obnova je započela 1953. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako provesti 48 sati u Bratislavi?

2. NLO most (SNP most)

Popularno poznat pod ovih imenom zbog svog izgleda, ovaj most nalazi se obaveznoj listi svakog posetioca Bratislave. Naime, cilj je popeti se na “NLO” visok 95 metara, odakle se pruža predivan pogled na grad.

Kad je lepo vreme, vidi se u daljinu i do 100 kilometara, a zalasci sunca su takođe famozni. Sam most dug je 303 metra.

Zemlja dvoraca, pećina i prirode koja oduzima dah

3. Primatova palata

Palata u neoklasičnom stilu iz 18. veka nalazi se u centru Starog grada i istorijski je vrlo važno zdanje. Danas se u njemu nalazi sedište gradonačelnika, a deo palate otvoren je i za javnost. Možda najslavnija prostorija u toj građevini je bogato ukrašena Dvorana ogledala, u kojoj se ponekad održavaju koncerti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Plava crkva

Službenim imenom crkva sv. Elizabete, ova građevina je poznata pod nadimkom Plava crkva, a duguje ga svom eksterijeru. Izgrađena je 1909. godine i prvobitno je zamišljena kao školska kapelica. Isprva su ju krasile pastelne boje, no kako su dodavane živahnije nijanse, postajala je sve popularnija. Inače je vrlo popularno mesto za venčanja.

Uz 754 stepenika do vrha – Dvorac Orava u Slovačkoj FOTO

5. Trg Hvijezdoslav

Ovaj trg, u originalu “Hviezdoslavovo námestie”, postoji već 1.000 godina, a ime nosi po jednom od najomiljenijih slovačkih pesnika, Pavol Orsag Hvijezdoslavu. U svom modernom ruhu, trg je pešačka zona s klupama, fontanama, podijumom za događanja i popularno mesto susreta. Naravno, okolne ulice su krcate kafićima i restoranima, a zimi se na samom trgu održava božićni sajam.

Specijaliteti koje morate da probate

Izbor je velik, a ovde navodimo samo nekoliko jela na koja ćete neminovno naići na jelovnicima slovačkih restorana.

Na primer, njoke od krompira sa ovčijim sirom i prepečenim komadićima slanine Bryndzové halušky ili Kapustnica, supa od zelja sa kobasicom. Tu je i neizostavni gulaš, obično sa govedinom, koji se ponekad servira u “jestivom tanjiru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalni slovački specijalitet: Na svadbama se služi u ponoć, leči mamurluk

Nemojte da zaboravite ni na krvavice, odnosno kako oni to slatko kažu “krvavničky”. Što se tiče deserta, probajte pecivo s makom (inače vrlo popularnim u Bratislavi i Slovačkoj) po imenu Bratislavský rožok.

Da li ste znali?

Bratislava se može pohvaliti mostom koji nosi ime po Čaku Norisu. Doduše, ne službeno. Naime, vlasti su pitale građane kako da nazovu most, ali na kraju nisu prihvatile rezultat ankete te su mostu dale ime Freedom Cycling Bridge. Most je inače širok četiri metra i dugačak 955 metara, a lokalci ga i dalje zovu most Čaka Norisa.

Isto tako, Bratislava je poznata po neobičnim skulpturama koje se nalaze na svakom koraku. Jedna od najpoznatijih je ona Čumil, radnika u kanalizaciji koji izlazi iz šahta. Uz sve to, grad se može pohvaliti i time da u svom centru ima šumu. Reč je o parku Horský.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor: b92.net (Putovanja)

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…