Ajnštajnov grad: Nemački dragulj u kom žive “rođeni matematičari” VIDEO

“Mesto rođenja biće uvek deo vašeg života, njemu dugujemo deo našeg bića”, rekao je fizičar Albert Ajnštajn dodavši: “Zbog toga sam zahvalan na uspomenama koje me vežu uz Ulm, koji spaja profinjenu umetničku tradiciju i jednostavan, zdrav duh.”

Ajnštajn je rođen 14. marta 1879. u nemačkom gradu na Dunavu. I premda je Ulm bio njegov dom svega 15 meseci, nakon čega se njegova porodica preselila u Minhen, očigledno je na njega ostavio lep utisak.

Kako zanimljivo i prikladno, jer stara izreka iz doba srednjeg veka kaže: “Stanovnici Ulma su (rođeni) matematičari.” Jedan od njih bio je Johan Faulhaber – matematičar za kojeg ćete čuti da je (navodno!) uticao na poznatijeg Renea Dekarta.

O tome koliko je za Ulm kasnije značilo što se svetski poznati genijalac rodio upravo ovde, ne treba previše ni govoriti. Dovoljno je prošetati ulicom Ajnštajnštrase (Einsteinstrasse), za koju je Ajnštajn saznao za svoga života, i prokomentarisao: “Jedina uteha koju imam jeste da barem neću biti odgovoran za ono što se događa, ili što će se dogoditi u njoj.”

Ipak, titulu počasnog građanina uoči njegovog 70. rođendana Ajnštajn je ljubazno odbio. Nije mogao da prihvati takvu nagradu svestan svega što se događalo u njegovoj zemlji, gradu i sugrađanima tokom Drugog svetskog rata, ni kao Jevrejin, ni kao čovek. Gradske vlasti odale su mu priznanje na druge načine, a on je izjavio da u tim tragičnim i zbunjujućim vremenima ceni njihove humane gestove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovu rodnu kuću nećete imati prilike da vidite jer je srušena tokom Drugog svetskog rata, no postoje drugi sadržaji: škole koje nose njegovo ime, izložbe i spomenici posvećeni njemu.

Tokom šetnje gradom uočićete tako i neobičnu fontanu. Na prvi pogled možda bizarna, fontana je napravljena u obliku rakete koja na vrhu ima puževu kućicu iz koje viri Ajnštajnova glava s prepoznatljivom Albertovom grimasom.

Izgleda kao čudna mešavina nasumičnih stvari, no zapravo predstavlja satiričan osvrt na današnji svet, tj. na čovekovu potrebu da ga kontroliše. Barem je to tako zamislio umetnik Jirgen Goerc kada ju je izradio 1984. godine. No, lepota je u oku posmatrača i – sve je relativno…

Izvor: b92.net (Putovanja)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelite sa prijateljima

Mjesta koja bi vas mogla zanimati…